7ª NIT DE VINS A TORROJA DEL PRIORAT 2014

Dissabte, 23 agost, 2014 – 22:00
Nit de vins

Cartell Nits de Vins de Torroja del Priorat 2014

      7ª NIT DE VINS TORROJA DEL PRIORAT

Nit de Vins de Torroja 2014, a Torroja del Priorat. Mostra i degustació de vins de Torroja del Priorat, a les instal·lacions de les piscines municipals. Organitzat per l’Ajuntament de Torroja del Priorat, els cellers de Torroja i amb la col·laboració del Consell Regulador de la DOQ Priorat.

El públic interessat podrà tastar un vi de cada celler participant, onze de la població i dos de la DO Penedès, per 9 euros. Aquesta entrada donarà dret a participar, també, en el sorteig d’un lot de vins.

Els cellers de la població són: Aixalà i Alcait, El Solà d’Ares, En Números Vermells, Escoda Pallejà, Francès Bretón, Mayol Viticultors, Rotllan i Torra, Sabaté Franquet, Sabaté i Mur Viticultors,  Terroir al Limit i Trio Infernal. Els cellers convidats de la DO Penedès són: Valldolina i Celler Pardàs.  Aquest esdeveniment és una activitat que sorgeix amb la voluntat de donar a conèixer la nostra població, així com els seus excepcionals vins, gràcies a l’esforç dels seus vilatans, juntament amb la col·laboració dels cellers i l’excel·lentíssim Ajuntament de la població.

Escoda Palleja   Rotllan Torra Terroir al Limit Trio Infernal          Aixalà alcait              Firma ASO 75%                         Mayol

Celler Sabate

 

Història de la Vila de Torroja del Priorat

Torroja de PrioratTorroja deu el seu nom a una antiga torre musulmana dels segles X i XI anomenada Torre Roja, que fou construïda com a torre de vigilància i comunicació amb altres llocs veïns. El poble ja és esmentat en la carta de població de Poboleda, l’any 1270, però la fundació de la vila data de 1261.

Formà part des del primer moment del Priorat d’Escaladei, que en percebia els delmes i les primícies i hi exercia la jurisdicció. Jaume II atorgà el domini directe i el mer imperi al comte de Prades. L’any 1319 tenia ja església propia. Durant la Guerra dels Segadors, els monjos de la Cartoixa, i per tant els pobles del Priorat, es posaren al costat de la causa catalana per lluitar contra l’invasor Felip IV.

Torroja, durant la guerra de Successió, es pronuncià a favor de l’arxiduc Carles. Tot i que es tenen poques dades sembla ser que la guerra tingué poca incidència demogràfica al poble. El poble col.laborà en la Guerra del Francès, amb la mobilització dels sometents i l’aportació d’or i argent. L’exèrcit napoleònic hi entrà unes quantes vegades.

Torroja del PrioratDurant les guerres carlines el poble es fortificà i fou atacat pels carlins. L’any 1868 es constituí la Junta Revolucionaria Local, que féu dimitir  l’Ajuntament, però fou liquidada molt aviat pel comandant general de Tarragona.

Els carrers empedrats de la vila són en la seva majoria costeruts, estrets i irregulars, amb pedres de color blavenc dignes d’admiració. Conserva un tipisme autèntic molt poc corrent.

És interessant l’Església parroquial de Sant Miquel, neoclàssica, amb elements barrocs, construïda entre 1766 i 1767, que guarda com a peça notable un orgue d’estil romàntic francès amb elements catalans, construït al voltant de  1800 pel ciutadà francès Joan Pere Cavailler. En els últims anys ha estat restaurat.

Com en altres pobles del Priorat, a Torroja hi ha grans cases pairals del s. XIX. La més notable, cal Comte, de grans dimensions, conté restes d’un oratori privat.

Bibliografia

– Sabaté i Alentorn, J. , Guia de Torroja del Priorat,  Diputació de Tarragona, 1984.

– Anguera, P. – M. Aragonés. , El Priorat de la Cartoixa d’EscalaDei, Santes Creus, Fundació Roger de Belfort, 1985

– Asens, Joan , Guia del Priorat, Edicions de la Llibreria de la Rambla, Tarragona, 1981

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: