FAUNE RIESLING

VINS FAUNE. BREU CRÒNICA D’UNA HISTÒRIA D’AMOR

El projecte FAUNE es desplega pels volts del 2010 a partir de la fal·lera de l’Oriol Rigau, músic de professió i pintor autodidacte, d’esprémer un paisatge i fer-ne vi en comptes de quadres.

El bon amic i poeta Joan Graell queda entusiasmat en saber la idea i li cedeix un tros i les seves mans. Entre tots dos dissenyen i planten amb l’ajuda de les famílies respectives, una vinyeta de riesling i una de garnatxa negra a cops de pioixa i aixada, on mai ningú no ho havia fet: als bancals assolellats del Clot del Noguer, a mil metres d’alçada.

En el moment oportú apareix a escena en Toni Sánchez-Ortiz, vinicultor de cor i esperit, per acabar de concretar en el blanc brisat i el FAUNE negre allò que fins llavors només era una quimera. En Toni s’afegeix a la colla i tanca el cercle. Interpreta meravellosament la idea original de l’Oriol i fa possible, aquestes dues “rara avis” de la microproducció de vins naturals d’alçada que són el nostre riesling fet a l’antiga, un vi salvatge, aspre i malparit i la garnatxa negra, un vi de sotabosc, ric, elegant i tendre.

FAUNE és un projecte petit, però a nosaltres ens alegra la vida. I el farem créixer: alimentarem aquesta aventura meravellosa mentre duri el trànsit del FAUNE per la frontera del què és possible per l’entorn i també per nosaltres.

FAUNE RIESLING

2015

 EL TAST

L’alçada d’aquesta finca li aporta al vi un sentit especial, fragant i auster com la farigola i la llosa, suc de la terra i els astres. Blanc brisat, fermentat amb totes les pells i llavors, dels bancals del Clot del Noguer, a Gavarra, Pirineu català.


El vi de la primera anyada mostra una gran acidesa, amb aroma intens floral. L’estructura balla una mica i encara li falta per madurar, però mostra ja una boca molt complexa a mesura que evoluciona en ampolla. Una gran sorpresa donada la seva joventut.

LA VINYA

La vinya del Clot del Nogué a partir de la qual s’elabora el FAUNE blanc, està plantada de Riesling 100%. En canvi, la part superior de la parcel·la està plantada també de Garnatxa Negra, de la qual en sortirà ben aviat un nou vi.

Els dos vins son terrosos, amb un nas que recorda l’argila i el sotabosc profund, el fil conductor de la zona on està plantat.

 LA PODA

La poda d’aquest riesling esta inspirada per la poda alsaciana de doble Guyot, donat que el riesling és una varietat que dóna raïms molt petits i repartits pel sarment. És una poda en forma de cor i on cada cep té una estaca clavada, per poder millorar la insolació a tant difícil contrada.

LES PERSONES

Fruit d’una agricultura sense pertorbar, l’Ester, l’Oriol, en Joan i jo mateix, sóm els encarregats de modular els ceps per tal que arribin a maduració i que el vi que en resulta sigui extrem, diferent; un nounat  ple de candidesa de la finca situada a Gavarra, al bell mig del Pirineu. És un riesling jove encara per créixer, en aquest primer any de vinya jove

EL MARIDATGE 

Mel i Mató reformat (mató de soja amb mirin, figa confitada, escames de meló i pa de nous i panses) 

CELLER: Faune Viticultors

VARIETALS: Riesling

CRIANÇA EN BÓTA: Maceració amb pells i llavors i envelliment durant 9 mesos

TIPUS DE BÓTA: Àmfora i roure combinat

ALCOHOL: 11,0% alc. Vol.

VITICULTURA: Vi Brisat, Natural i Heroic

IGP: VI de TAULA de QUALITAT